22 des 2016

Viktig HMS-informasjon til beboere

Vi ønsker å opprettholde et trygt og trivelig miljø for alle her i Rødtvedt borettslag. Sammen skal vi ta vare på bygninger, uteareal og hverandre. Og vi er opptatt av blant annet brannvern, tilsyn med elektriske anlegg samt utstyr i fellesareal og lekeplass. Det finnes en del lovverk som borettslaget må følge, blant annet lov om brann- og eksplosjonsvern, forurensningsloven og lov om tilsyn med elektriske anlegg og utstyr. Lovverket stiller krav både til borettslaget ved styret, og til den enkelte beboer. Nå er det vinter, kaldt og mørkt ute og da bruker vi elektrisk oppvarming, lamper, stearinlys med mer. Det er da viktig at vi er sikre på at vi har god kontroll på sikker bruk av dette.

(les original skriv her)

Beboers ansvar
Utføre nødvendig ettersyn og vedlikehold av det elektriske anlegget. Montere og bruke elektrisk utstyr i henhold til bruksanvisning. Det er installert brannslange i samtlige leiligheter i tillegg til røykvarslere, men det er ditt ansvar å påse at det er i orden, og melde fra til styret ved feil og mangler. Sikre forsvarlig utført arbeid ved reparasjoner og andre endringer i leiligheten. Melde fra til styret ved feil eller mangler som kan gå utover naboer eller som skal følges opp av borettslaget.


Borettslagets ansvar
Etablere og utøve nødvendig internkontroll (egenkontroll). Utføre nødvendig ettersyn og vedlikehold av fellesareal og fellesområder. Følge opp feil og mangler som rapporteres inn.
Informere beboerne om deres plikter innen HMS-arbeidet. I år er det flere ganger fremkommet gjennom media at borettslag er pliktige til å arrangere brannøvelser, dette er ikke riktig. Brann- og redningsetaten sier følgende: «Det er ikke noe forskrift eller krav om at borettslag må ha brannøvelse. Men det er et krav at alle skal kjenne byggene de bor i, en god branninstruks og oversiktlig brannvernsplan er derfor viktig. Det er anbefalt å ha øvelse men den må tilpasses etter objektet. Men, som sagt, dette er bare en anbefaling.» En brannøvelse er noe vi i styret ikke kan pålegge beboerne å delta i, vi er derfor usikre på nytteverdien av en slik øvelse. Styret har derfor vurdert det dithen at det ikke vil bli arrangert brannøvelse i blokkene vår, men at vi jevnlig går ut med informasjon rundt dette med brannvern.


Følgende sjekkpunkter er det fint om du tar en titt på:
Nye batteri til røykvarslerne følger dette vedlegget.Skift batteri nå og sjekk at varslerne virker. Er sikringsskapet i orden og nøkkel på plass? Er det en sikring som ofte slår ut, eller noen av sikringene er veldig varme, må dette kontrolleres av en elektriker. Det er for øvrig veldig greit å ha en liten lommelykt stående i sikringsskapet. Er elektrisk utstyr, som ledninger, stikkontakter, støpsler, lamper m.m. i orden? Ser du svimerker er dette et alvorlig faresignal. Bruk ikke for sterke lyspærer. Ovner må ikke tildekkes eller komme nær brennbart materiale som gardiner og møbler. Dette er en av de største årsaker til brann! Tørk aldri klær på ovnen. Vifteovn og løse lamper må aldri benyttes på barnerom. Se opp for løse stikkontakter, støpsler og sprukne ledninger. Skjøteledninger tåler oftest mindre strøm enn kablene i det faste strømnettet. Av den grunn skal skjøteld brukes i minst mulig grad. Skjøteledninger skal ikke brukes som faste løsninger. Bruker du skjøteledninger fast så ta kontakt med elektriker å få heller montert opp flere stikkontakter. Skrur du elektriske apparater av på en forsvarlig måte etter bruk? Ta alltid ut støpselet etter bruk. Har du en av/på knapp på TV, bruk den. NB! På grunn av tordenvær bør du alltid trekke ut antenne- og strømkabel før du reiser bort. Husk å alltid trekke ut støpselet på forbruksapparatene dine, eks: kaffetrakter, brødrister, hårføner, mobilladere m.v. Bruker du vifteovn som permanent varmekilde? Slike må kun brukes når du er tilstede og har tilsyn med den. Rens ovnen regelmessig for støv.

Renser du jevnlig filter i tørketrommel og/eller kjøkkenventilator? Slike filter må renses ofte. Tette filter er en vanlig brannårsak! Til tross for at du har gjennomgått disse punktene og føler at du har kontroll på alt, kan brann oppstå veldig raskt. Da er det flere ting som i tillegg til røykvarsler og brannslange kan være til god hjelp. Ved for eksempel brann i en gryte med olje så må du ikke bruk brannslange! Ha alltid et lokk som passer til gryten liggende ved siden av. Lokket kan legges godt tilsluttet over gryten og den brennende oljen, da kveles brannen!
Det finnes også små brannslukkerbokser, de ser ut som en vanlig sprayboks, som kan brukes til å slukke småbranner. Slike bokser kan du få kjøpt i de fleste jernvareforretninger.


En annen ting som kan være veldig kjekt å ha er et brannteppe! Det legges over flammene
og skal kvele disse. Har det for eksempel tatt fyr i klærne til en person, svøpes teppet godt rundt personen før du ringer 113. Både brannslukkerboks og brannteppe er noe styret anbefaler deg å anskaffe. For husk, når brann oppstår, er det de enkle og raske løsningene som kan gjøre den helt store forskjellen på resultatet.


Til slutt; vi har et trygt og trivelig borettslag, og i forbindelse med trivsel så ser vi at noen av
beboerne gjerne setter fakler utenfor hovedinngangen, og lykter med stearinlys utenfor sin egen dør ved festlige anledninger. Det er ikke vanskelig å forstå at det er en hyggelig ting å gjøre, men husk på at du ikke selv kan følge med på hva som skjer med de åpne flammene! Vi ber om at i steder for dette så kjøper man kunstige batteridrevne lys. Det skaper også en koselig stemning og er mye tryggere enn levende lys.


Avslutningsvis vil vi si noen ord som ikke har med brann- og elsikkerhet å gjøre, men det handler også om Helse, miljø og sikkerhet for oss alle. Vi snakker om vannskader. Om det ikke er så farlig som brann, så kan det fort bli like store kostnader.

Har du kontrollert bad og kjøkken for mulig vannlekkasje?

Vannslange og avløpsledninger til oppvaskmaskin bør skiftes dersom de er eldre enn 10 år. Sjekk for lekkasje bak og under oppvaskmaskin, vaskemaskin, varmtvannsbereder og vask på kjøkken og bad. Rens sluk i gulv minst 1 – 2 ganger i året. Dusjer du rett på vegg og gulv så anbefaler vi deg å installere lukket dusjkabinett. Det garanterer for at du ikke får fuktskader på badet ditt, og i verste fall lekkasjer ned til naboen under.


Følger vi disse enkle rådene så vil vi alle gå en trygg jul og nyttårsfeiring i møte.
Og apropos nyttårsfeiring; husk at du ikke må bruke fyrverkeri inne på borettslagets område.
Styret julen 2016